Események év szerint



ESEMÉNYNAPTÁR


MÁRC

28

  ETK-Eduvital oktatás 20. félév
Egészségtudományi Kar + online
16:30

További események...

 

Támogasson minket!


Adója 1%-ával Ön is támogathatja
az EDUVITAL tevékenységét!

Alapítványunk adószáma: 18732168-1-42

Köszönjük!

 


 

Oldalainkat 36 vendég és 0 tag böngészi


EDUVITAL előadássorozat a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a Szent Balázs Alapítvány szervezésében

2015. május 16-19.

 

Prevencióról másként - Hétköznapi téma, nem hétköznapi módoncímmel hét előadásból álló szakmai napnak adott otthont a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a Szent Balázs Alapítvány. Az EDUVITAL szakemberei előadások és diszkusszió keretében beszéltek a mikrobiomról, az epigenetikáról, a táplálkozásról, a mozgásról és testtartásról, a táncról, a zenéről, illetve a társadalom dinamikai tényezőiről és mindezek egészségfejlesztő lehetőségeiről. A hallgatóság a prevenciós munka iránt elkötelezett diákokból, belgyógyász, illetve diabetológus szakorvosokból, nagyszámú pedagógusból, illetve a gyermekmunkában résztvevő szociális munkásokból tevődött össze. A színes, izgalmas és szakmai újdonságokban bővelkedő előadások a prevencióról, illetve prevenciós munkáról való gondolkodás új perspektíváit nyitották meg. Az alkalom színvonala, „jó íze” több jelenlevőt is megfogott, többen, a legkülönbözőbb területről származó szakemberek jelezték az előadások végén, hogy feltétlenül csatlakozni kívánnak az Alapítvány prevenciós munkájához. Ugyanakkor az alkalom teret nyitott az eddig inkább az egyetemi hallgatók prevencióra való képzésére fókuszoló munkán túl a pedagógusok oktatására is. 

Minden vendéglátóinknak, barátainknak, kiváltképpen Dr. Szabó Mónikának, köszönjük szépen a szeretetteljes légkört és tartalmas programokat. Különleges embereket ismerhettünk meg bennük: a körülöttük levő világ jobbá tételében el nem fáradnak, töretlen hittel és buzgósággal, kitartással és örömmel szolgálják embertársaikat. A vasárnapi előadássorozatot követően sok szép élményben volt része az EDUVITAL csapatának: Ellátogathattunk a Kelemen havasok lábánál fekvő, viharos történelmet magában rejtő marosvécsi Kemény-kastélyba, majd a szépséges gernyeszegi Teleki-kastélyba. Alkalmunk nyílt csodás kalauztól megismerni Marosvásárhely nevezetességeit, többek között a Közigazgatási Palota tornyából látható gyönyörű városképet és a Kultúrpalota csodálatos művészeti alkotásait is megtekinthettük.

Méltán mondhatjuk, hogy az Erdélyben töltött szép napjaink testi-lelki-szellemi egységben töltötték meg értékes tartalommal ottlétünket, és szolgálnak sokszínű útravalóval mindannyiunk számára.

 

Az előadások rövid összefoglalója:


1. Előadás

A bélflóra  az egészség szerves eleme

Az előadás a velünk élő mikróbákról szólt, a mikrobiomról. Az előadásban szó esett a mikrobiom élettani hatásairól, bennünket védő, tápláló funkcióiról és a legkülönbözőbb betegségekben felismert szerepéről.

Előadó: FALUS ANDRÁS, egyetemi tanár, PhD, med.habil., DSc, a Magyar Tudományos Akadémia és az Európai Akadémia rendes tagja, az EDUVITAL társalapítója

 

2. Előadás

Miért?-ek és Hogyan?-ok  Epigenetika és életmód

Epigenetikai változások élethossziglan zajlanak  környezeti, viselkedési, élettani és patológiai jelek hatására. Az előadásban szó esett a génműködés epigenetikai szabályozásának mikéntjéről, és a téma kapcsán az életmód és a pszichoszociális faktorok összefüggéseiről. Bemutatásra kerültek a teloméra/telomeráz rendszer kutatásának legújabb eredményei, valamint az ikerkutatás érdekességei és lehetőségei.

Előadó: MELICHER DÓRA, az EDUVITAL ügyvezetője, a Semmelweis Egyetem, Molekuláris Orvostudományok Doktori Iskola PhD hallgatója, a Magyar Ikerregiszter kutatója

 

3. Előadás

Együnk, igyunk jól és jót – egészségesen

Számos civilizációs betegség kialakulásában központi szerepet játszik a helytelen táplálkozás, a nem megfelelő életmód. Az előadás bemutatta az egészséges táplálkozás és folyadékbevitel fontosságát, a legújabb kutatási eredményeket és trendeket, valamint gyakorlati tippeket is adott a megvalósításra a mindennapokban.

Előadó: ANTAL EMESE,dietetikus, szociológus, az Európai Hidratációs Intézet tudományos munkatársa

 

4. Előadás

A testnevelés egészségfejlesztési kritériumai

Az egészséget szolgáló prevenciós tevékenységek egyik legfontosabb színtere az iskola, hiszen ott sok-sok évet töltenek el gyermekeink. Az egészséghez szükséges rendszeres testmozgást az iskolai testnevelés biztosítja, melynek azonban számos egészségfejlesztési kritériumnak, orvosi elvárásnak kell megfelelnie ahhoz, hogy a várt hatásokat valóban kiváltsa. E kritériumokról, elvárásokról szólt az előadás, melyben a mozgásszegénység által veszélyeztetett gerinc védelmének módjáról is értesülhettek a résztvevők....

Előadó: SOMHEGYI ANNAMÁRIA, PhD, prevenciós igazgató, reumatológia és fizioterápia szakorvos, Országos Gerincgyógyászati Központ

 

5. Előadás

Lélekápolás zenével – zenés esték és Kokas Klára

A zene érzelmeket közöl. Ezekre a rezdülésekre figyelünk nem csak füllel, de testtel, sőt lélekkel is. Figyelünk a zenei hangokra, amelyek közlések, beszélnek, csakhogy szavak nélkül. Képzeletünket szabadon engedjük, hogy kiderüljön, mi az, amit csakis a zene tud előhívni belőlünk. Ébresztgetjük a zene iránti érzékenységünket. Inspirációnk: a zene és Kokas Klára.

Előadó: SZÉKELY CSILLA IMOLA református lelkipásztor, pasztorál-pszichológus

 

6. Előadás

A lelket éltető erő. A közösségtől az összetartó társadalomig

Az előadás az emberi kapcsolatok jelentőségét mutatta be mind az egyén, mind a társadalom szempontjából. Magyarországi nagymintás adatok segítségével a társadalmi tőke három aspektusának vizsgálatára került sor: közösségi részvétel, általánosított bizalom és bizalmas kapcsolatok  alakulása.

Előadó: DÁVID BEÁTA, PhD, habil. egyetemi tanár, intézetigazgató – SE EKK Mentálhigiéné Intézet, MTA TK SZI tudományos főmunkatárs

 

7. Előadás

Az EDUVITAL koncepció: a kiégéstől a bohócdoktorig

Az EDIVITAL céljait, történetét és fő prioritásait bemutató rövid előadás az egészségnevelési tevékenység sokszínűségét emelte ki. Bemutattuk az ismeretátadás többféle megoldását, a médiában való megjelenést és bemutattuk a kiadás alatt álló sokszerzős könyvünket (Sokszínű egészségtudatosság - Értsd, csináld, szeresd!) valamint a kortársoktatáson alapuló TANTUdSZ koncepciót.

Előadó: FALUS ANDRÁS, egyetemi tanár,PhD, med.habil., DSc, a Magyar Tudományos Akadémia és az Európai Akadémia rendes tagja, az EDUVITAL társalapítója

 

A látogatás képekben:

  • DSC_0001
  • DSC_0003
  • DSC_0005
  • DSC_0016
  • DSC_0030
  • DSC_0034
  • DSC_0046
  • DSC_0058
  • DSC_0082
  • DSC_0089
  • DSC_0112
  • DSC_0123
  • DSC_0135
  • DSC_0158
  • DSC_0167
  • DSC_0168
  • DSC_0173
  • DSC_0179
  • DSC_0181
  • DSC_0184
  • DSC_0186
  • DSC_0190
  • DSC_0194
  • DSC_0199

 

OSense O-Sense